Landskrona Fairtrade City


I september 2010 blev Landskrona stad diplomerad som en Fairtrade City av organisationen Fairtrade Sverige.

Fairtrade är en oberoende märkning av produkter som bygger på ett utvecklat handelssamarbete mellan producenter i utvecklingsländer, importörer/grossister samt butiker och konsumenter. Fairtrade är inte bistånd, utan handlar om att ge odlare och anställda förutsättningar att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

För att en stad/tätort ska kunna titulera sig Fairtrade City och få diplomeringen måste en del kriterier uppfyllas. Formuleringarna för dessa kriterier har arbetats fram av Fairtrade Sverige (se http://www.fairtrade.se/). Förutom att se över den egna konsumtionen inom Landskrona stad som arbetsplats/organisation, ska man få andra arbetsplatser, butiker, hotell, caféer och restauranger att erbjuda etiska produkter. Arbetet med att utöka detta sortiment pågår fortlöpande och krävs för att staden ska få behålla sin diplomering.

Styrgrupp för Landskrona Fairtrade City
Landskrona har bildat en styrgrupp för Fairtrade City som samordnas av Landskrona stad, näringslivs- och destinationsavdelningen. Ordförande är kommunalråd Cecilia Lindell.

Deltagare i styrgruppen:
Thorsten Karlén, näringslivs- och destinationsavdelningen
Annika Rundblad, näringslivs- och destinationsavdelningen

Anna Rosenberg, Landskrona Citysamverkan
Rosmari Olsson, Världsbutiken
Louise Hinn, Flizans Te och Kaffe
Magnus Rosenberg, Coop Forum
Märta Gustavsson, Svenska kyrkan
Ingemar Andersen, Örenäs Slott

Vill du också vara med?
Att stödja arbetet med Fairtrade är något som alla kan engagera sig i. Har du också idéer och tankar kring vårt arbete för att bli en stolt Fairtrade City, så är du välkommen att ta kontakt med oss.

Thorsten Karlén, Destinationsutvecklare, Landskrona stad 0418-47 04 99, thorsten.karlen@landskrona.se
Annika Rundblad, Näringslivsassistent, Landskrona stad 0418-47 08 90, annika.rundblad@landskrona.se

Inventering
Kriterierna för utbudet i en stad med en befolkning på mellan 20 000 – 50 000 invånare, är att det ska finnas totalt minst 40 Rättvisemärkt-produkter fördelat i 5 butiker och minst 4 caféer, restauranger eller hotell som serverar etiskt märkta produkter. Detta utbud bör öka succesivt för att staden ska få behålla sin diplomering.

Sedan den första inventeringen av produkter i butiker, caféer, hotell och restauranger genomfördes i januari 2010 har utbudet mer än fördubblats!

ButikerHotellRestauranger
VärldsbutikenÖrenäs SlottPumphuset
Flizans Te & KaffeHotel ChaplinBorstahusens Hamnkrog
ICA KvantumSundblickStora Norregatan 22
City GrossCaféerÖrenäs Slott
Coop ForumCafé 261Sirius Restaurang och Catering
SystembolagetStatoilDanny's Corner
LidlRuth OscarsErikstorps Kungsgård
PressbyrånCafé Nell
LifeWalden
Smakfullt


Listan är uppdaterad den 21/5 2014

Har ditt företag Fairtrademärkta produkter i sitt sortiment, kontakta oss så kompletterar vi listan samt skickar ut en dekal att sätta på exempelvis dörren.